1.14. Billeder på web

Når du arbejder med billeder på dit website, er det vigtigt at have styr på de grundlæggende regler for typer og størrelser. Disse vil blive gennemgået nedenfor.

Billedtyper
Det er vigtigt, at du holder dig indenfor billedtyperne ”jpeg, png og gif”, når du arbejder med web. Andre formater kan skabe visningsproblemer; specielt i gamle browsere. F.eks. kan ”tif” billeder ikke vises i ældre versioner af Internet Explorer.

Billede DPI
SmartWeb anbefaler at benytte billeder på 72 dpi til web, da browsere ikke kan vise højere dpi. Et højere dpi end 72 kan give farve-forskelle, unødvendig lang load-tid og andre visningsproblemer, f.eks. når systemet skal lave automatiske thumbnails.

Billedstørrelser
Af hensyn til load-tider er det vigtigt, at du optimerer dine billeder i forhold til højde og bredde, så de fylder så få KB som muligt. Både af hensyn til brugerne, men også pga. søgemaskinerne, som giver tunge websites lavere prioritering. Når du arbejder med indhold i teksteditoren, har du som regel aldrig brug for billeder større end 600-800 pixels i bredden og maks 100-200 KB. Det kan dog være nødvendigt at have større billeder til produkter med zoom etc.

Du kan styre maks-uploadstørrelsen på dine original billeder under INDSTILLINGER.

SmartWeb genererer selv thumbnails, der passer i størrelse og kvalitet for billeder, der er placeret andre steder end i indholdet. Læs mere her.

OBS! Billeder, der formindskes i teksteditoren, medfører ikke et mindre original-billede og anbefales derfor kun til mindre justeringer.

OBS! Til udsending af e-mails og nyhedsbreve, er det vigtigt, at billedet ikke er formindsket gennem teksteditoren. De fleste e-mail klienter som Outlook vælger nemlig at overse de koder, der formindsker billedet, og det bliver derfor vist i stor størrelse.